कच्चिउ/बेम्टि बहुट मिठ पोष्टिक खाद्य पदार्थ हो टर हमार डेस म कुछ समाज म कच्चिउ/बेम्टि खैलसे मुठ कना धरणा रहल पाजाइठ । नै चिहिनके बिसाहा कच्चिउ/भेम्टि बनुवमसे लानके खैलक कारन बेराम पर्ना ओ मुना समके डुखड् घट्ना घटे सेकट । एक ओर हेरेबर ढेर बुझल मनै कच्चिउ/बेम्टि हे मेरमेरिक टरिकासे रिझाके पकाके खैना ओ खओइना चलन डेखजाइठ । मनै टिना से लेके ढेर मेरिक चिज बनाके खइक लाग ओ बेचक लाग हमार डेसमे यकर खेटि करल करिब टिस बरस नहाङ्ग सेकल बा । कच्चिउ/बेम्टि के ढेर चिज बनाइ सेक्ना मनसे कुछ परिकार असिन बा ।
क) कच्चिउ (च्याउ) के पलाउ :
चहना चिज परिमाण
चाउर १ किलो
टाजा कच्चिउ (च्याउ) १०० ग्राम
काइल केराउके गुडा ५० ग्राम
प्याज २ ठो
जिरा १ चम्चा
घिउ २से ४ चम्चा
मरिच ठोर छे
काइल मिर्चा १ ठो
नोन स्वाद अनसार
बनैना टरिका:
१. सफा चाउर हे करिव एक घण्टा जटि पानी मे भिजैना ।
२. प्याजके काटल टुक्रा मज्जासे घिउमे खैयर कराके भुठ्ना ।
३. ओकर पाछे भुठल प्याजेम जिरा डारके फेनसे भुठ्ना ।
४. जिरा खैयर हुइले से कच्चिउक टुक्रा, केराउके गुडा, काइल मिर्चा, मरिज ओ नोन डारके नै जरना मेरिक भुठ्ना ।
५. ओकर पाछे भिजाइल चाउर डारके कुछ बेर खिसमोर्ना टब ठोरचे पानी डारके १० मिनेट सम रिझेलेसे पलाउ टयार होजाइट ।
ख) कच्चिउ (च्याउ) के (झोर) सुप :
चहना चिज परिमाण
कच्चिउ/बेम्टि ५० ग्राम
अडुवा १० ग्राम
लसुन ५ पोटि
प्याज १ ठो
मकैक पिठा २० ग्राम
डुढ १ कप
मरिच ठोर छे
बटर/घिउ २०ग्राम
नोन, मरिज स्वाद अनसार
बनैना टरिका:
१. करिब ७०० से ८०० मि.लि. पानी मे टुक्रा पारल कच्चिउ/ बेम्टि, प्याज, अडुवा ओ मसला पक्ना मेरिक भुठ्ना ।
२. ओकर पाछे डोसर भाँरम टाटुल घिउमे मकैक पिठा भुठ्ना ओ एक घचिक पाछे डुढ डारके ढिकैना ।
३. आप पहिले भुठल कच्चिउ वालाहे मकै ओ घिउ मिलाके भुठ्ल वाला हे मिलाके ५ से १० मिनेट सम रिझाके नोन मसला मिलाके २ मिनेट सम रिझैले से झोर (सुप ) टयार होजाइट ।
ग) कच्चिउ (च्याउ) के अचार :
कच्चिउ (च्याउ) १ किलो
भाजिक फुक्नि २ बर्का चम्चा
धनियाँ के फुक्नि १ बर्का चम्चा
जिरा के फुक्नि १ बर्का चम्चा
सौंफ के फुक्नि १ बर्का चम्चा
मिर्चक फुक्नि १ बर्का चम्चा
लाहिक तेल चाहल जत्रा
बेसार चाहल जत्रा
नोन स्वाद अनसार
बनैना तरिका:
कच्चिउ/बेम्टि हे मज्जासे ढोके ठिक्के पर कट्ना । टावमे ठोरचे टल डारके भुठ्ना । जरक डरे खिडोर्टि रना । कच्चिउक पानी सुखाके ललछौर हुइलेसे एकठो भाँरम निकर्ना । भुठल भाजिक बियाँ, धनिया, जिरा, मिर्चा ओ सोफ हे अलग अलग कैके पहिले मसिन कराके पिसलेना । उप्पर बटाइल अनसारके सक्कु मसला डारके कच्चिउ हे खिसमोर्ना । ओ ठिक्के पर नोन डारलेना । डरुवामे टेल ढिकाके मुङरेलोके डाह्रा डारके खिसमोरल अचार के बिच्चे बेसार डारके ओक्रे उप्पर छौकडेना ओ मज्जा से खिसमोरके जुर हुइडेना । जुर हुइलेसे सफा सुख्खा डब्बम डारके ढप्कन बंन्ड करके कोठक भिट्टर सफा ठाउँ ढैडेना । २ हप्टा पछे अचार खैना होजाइट ।
घ) कच्चिउ (च्याउ) के छ्वेला :
कच्चिउ (च्याउ) १ किलो
जिरा के फुक्नि २ बर्का चम्चा
नोन/मिर्चा स्वाद अनसार
अडुवा/नसुन २ बर्का चम्चा
बेसार १ चम्चा
काइल ढनिया १ मुट्ठा
लाहिक तेल चाहल जत्रा
मेठि ठोर चे
बनैना टरिका:
सबसे पहिले कच्चिउ हे सफासे ढोइना । टावा ढिकाइ डर्ना ओ कच्चिगक टुक्रा टावक उप्पर नै जोट्ना मेरिक ढर्ना । कच्चिउ बफैटि ढिरे ढिरे सुखाके आँखर ओ खैर रंगके हुइलसे बिल्टैना । अस्टके सक्कु पकैना ओ ठिक्के पर कट्ना कि टुर्ना । एकठो भाँरम ढारके सक्कु मसला टेल डारके खिस्मोर्ना । भाँरम लाहिक टेल डारके भुठ के हरयर ढनिया छोट छोट कटके उप्परसे छिट्काडेना । असिके टयार करके भाट चिउरा संग खाउ सेकजाइट । भुजल मिर्चा पिसके डारल आउर स्वाडिलो रहट ।
ङ) कच्चिउ ओ मुर्घिक सिकारके कवाब:
कच्चिउ (च्याउ) १ किलो
मुर्घिक सिकार १ किलो
प्याज एक पाउ
जिरा के फुक्नि २ बर्का चम्चा
नोन स्वाद अनसार
अडुवा/नसुन २ बर्का चम्चा
ढनिया २ मुट्ठा
लाहिक तेल आढा कप
टमाटर ४ ठो
बनैना टरिका:
प्याज मसिनसे कट्ना । मुर्घिक सिकार फेन ठिक्के पर छिम्मर कट्ना । कच्चिउ फेन सफा से नम्मा मेरिक कट्ना । प्रेसर कुकर म ठोरचे टेल ढिकाके काटल प्याज भुठ्ना । प्याज हल्का लाल हुइलेसे सिकार डारके खिडोर्ना । कुछ बेर सिकार भुठ्के कच्चिउ फेन डारके खिडोर्ना । कच्चिउ अडमरहा हुइलेसे सक्कु मसला डारके टमाटर फेन छोटछोट कराके डारडेना । आढा कप पानी डारके खिडोर्ना ओ बन्ड करके सिटि मरैना । टब कम आँच कराके कुछबेर रहन डेना । टब उटारके ढप्कन खोलके काइल ढनोया छोटछोट करके छिटडेना ।
च) कच्चिउ (च्याउ) के पकौरि :
चहना चिज परिमाण
कच्चिउ/बेम्टि २५० ग्राम
बेसन १०० ग्राम
बेसार १.५ ग्राम
मिर्चक फुक्नि १ चम्चा
जिरक फुक्नि १.५ चम्चा
टेल २ कप
नोन स्वाद अनसार
पानी चाहल जत्रा
बनैना टरिका:
कच्चिउ सफा से ढोके पानी निचरक लाग ढर्ना । बेसन एकठो भाँरम डारके सक्कु मसला डर्ना ओ पानी डार्के गिब्बार बनैना । एकठो फराक भाँरम टेल ढिकैना टब टयार करल पिठा छोटछोट सिकारक छिम्मर हस कराके ललछौर करा कराके पकैना । पकाइ वर झिझरि ले मजा रहठ्। असिके टयार हुइल पकौरि सुख्ले कि अँचार चटनि संग मिठ लागट ।
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