परिचय
टिना हमार लाग भाट रोटिके संग नै होके नै हुइना चिज हो । उहे मारे टिना टरकारि नैलगैना मनै बहुट कम हुहि खालि जमिनमे कुछ ना कुछ चिज जरुर लगैठैं । टिना टरकारि लगाइक लाग हम्रहिन प्रटेक मौसममे महत्त्वपूर्ण टिना टरकारिक बियाँ अप्नेहे उत्पादन कैके सुरक्षितसे ढारे पर्ना रहट । बजार से किनल बियाँ ले ढेर किसान झुक्के, ठगुवा पाके नै जम्नाहा ओ नै फरनाहा बियाँ परके डुखि ओ चिन्टिट् हुइल डेख्जाइट ओ सुन परट । बजारमे किनल बियाँ के श्रोत पटा नैहोके उहे डोकानेम किन्लेसे फेन कौनो साल मजा बियाँ परेसेकट कलेसे कौनो साल नैमजा परेसेकट ।
तसर्थ मजा, रोग ओ किरा नैलागल डाँठ छानके घाँसक बिया मिल्नासे बचाके बियाँ छाँटके मजासे सुखाके ढारेपरट जेकर कारन ढेर डिन सम्म जम्ना क्षमता सुरक्षित रहट । अप्नेहे उत्पादन करके भन्डार करल बियाँ लगैले से निम्न लिखिट फाइडाहुइट ।
० कम खर्चमे मजा बियाँ उत्पादन करे सेक्जाइट ।
० चाहल बेला खोजे नैपर्ना टुरुन्टे मिल्ना ।
० परम्परागत रुपमे चल्टिआइल स्थानिय जातके संरक्षण हुइना ।
परागसेचन क्रिया
बीयाँ उत्पादनमे परागसेचनके महत्त्वपूर्ण भुमिका रठिस । इ बियाँ के गुणमे प्रत्यक्ष असर पुगाइट । तसर्थ बियाँ उत्पादनके लाग करल बालिक प्रकार ओ ओकर जातके बिच एक आपसमे परागसेचन हुइ नै डेहेहुइ ।
० सलगम, भाजी, चाइनिज बन्दा, सस्र्यु, लाहि सक्कु संगे लगाइ नैहुइट ।
० बन्दा, फुलगोभि (काउली, ग्याँठकोपि, ब्रोकाउलि, ओ ब्रसेल्स स्प्राउट सक्कु संगे लगाइ नैहुइट ।
० चुकन्दर, पालुङ्गो ओ स्विसचार्ड, संगे लगाइ नैहुइट ।
० भिडे मिर्चा ओ ओरे छोट कोरु मिर्चा संगे लगाइ नैहुइट ।
० कब्लि ओ स्क्वास संगे लगाइ नैहुइट ।
बियाँ बनाइक लाग एक से ढेर जाटके बालि लगाइबर कुछ डुरि कराके लगाइ परट ।
बालिके नाउँ ओ डुरी :
जाट- जिरीके साग, सेम, केराउ
मुल बियाँ ५० मिटर
प्रमाणित बियाँ २५ मिटर
जाट- टमाटर
मुल बियाँ १०० मिटर
प्रमाणित बियाँ ५० मिटर
जाट- भन्टा, मिर्चा, रामतोरिया
मुल बियाँ ५०० मिटर
प्रमाणित बियाँ ३०० मिटर
लहरे समुह, काउलि ( गोभि) समूह, जरे समूह प्याज, चुकन्डर
मुल बियाँ १६०० मिटर
प्रमाणित बियाँ १००० मिटर
टिना टरकारि बालि ढेरमेरिक बा । तसर्थ हरेक टिना बालिके बियाँ उत्पादनके प्रविधिबारे छलफल कर्ना सम्भव नै हो । काउली समूह ओ जरे बालीके बियाँ उत्पादनके प्रविधि ढेर जटिल हुइलक मारे सीपके जरुरट परट । यदि भाजिक बियाँ उत्पादन कर्नाहो कलेसे सुरुसे पट्टा टुरे नैहुइट । प्याजके बियाँ उत्पादन कर्नाहो कलेसे मंसिर ओर पोटि लगाके उमेसे निक्रल भोन्डक् बियाँ ओरे बरस बोइ सेकजाइट । प्याजके बिहिन लगाके बनाइल बियाँ उत्पादन मजा नै रहट ।
काउली ( गोभि) समुहके बाली
० बाली लगैना फेरबदल करके काउली (गोभि)हे सेझे फुलाइ फेन सेकजाइट । मने कसिन फरल कना असिके पटा नै चलट जाँचे नै सेकजाइट ।
० अगर प्रजनन अठवा आधारभुत बियाँ के वंशानुगत विशेषटामे विश्वास नैलागट कलेसे मजा गुणयुक्त बियाँ उत्पादन कर्नासे पहिले गोभि फरेडेना टब मजा डाँठ छाँटके ओक्रहे बियाँ उत्पादन कर्ना मजा रहट ।
० काउली (गोभि) फरल मे अन्यत्र सारे नै सेकजाइट ओ इ जार (हिउँद) फेन पार करे नै सेकट काकरे कि (पाला) हिउँ सहे नैसेकट उहे मारे बियाँ बनैना क्षेत्रमे पाला (हिउँ) ढेर बर्षट कलसे ठिक्के हिउँ बर्षना समय झुकाके लगैलेसे बियाँ उत्पादन करे सेकजाइट ।
० बन्दा (गोभि)के पोक्या बरे आँखर रहट ओ उहामसे टुसि निकर्ना समस्या हुइठिस उहे मारे किटे पोक्या पट्के परल टब टुसि निकरट । मने हम्रे बन्दा के पोक्या उप्पर भाग (x) इ मेरके चिरदेलेसे बन्दा मजासे फुटट ओ बोच्चेम से टुसि निकरट । असिके उहे टुसिम से बियाँ उत्पादन करे सेकजाइट ।
जरे टिनाटावनके समूह बाली
मुरैके के बियाँ उत्पादन करक लाग मजा ओ सुग्घुर मुरै के जाट तयार हुइलेसे उखारके गुण जाँचके मजा मुरै छाँटके किल बियाँ उत्पादनके लाग फराक कराके लगाजइट । असिके लगाइबर मुरैक आढा पट्टा छाँटके आढा मुरै फेन काटके मलगर जमिनमे सार जटइट । असिके उत्पादन करल बियाँ मजा रहट ।
ओइरल ।
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